En un planeta on els recursos naturals són finits i el canvi climàtic és un fet, hem d’avançar cap a un model que aposti decididament per la sostenibilitat, la minimització i la transformació dels residus, que impulsi el desenvolupament de les energies renovables i l’autoconsum, que implanti una nova cultura de l’aigua i dugui a terme una política integral de gestió del territori que possibiliti l’explotació racional i sostenible dels seus recursos naturals.

Davant de l’emergència climàtica que estem vivint, ens cal donar una resposta ferma que impliqui polítiques energètiques, ambientals i de sostenibilitat decidides des de totes les institucions. Hem de passar del compromís a l’acció i apostar per aquelles accions que ens permetin generar canvis reals.

El proper 27 de setembre el moviment “Friday for future”, amb el suport de centenars d’entitats i col·lectius, ha convocat una jornada de mobilització que es planteja com a vaga estudiantil, vaga de consum, i mobilitzacions en suport de la lluita climàtica. Els signants demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de concretes per reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle.

El món local com a administració més pròxima a la ciutadania, hi juga un paper clau, especialment en la conscienciació i canvi d’hàbits de la ciutadania. Però també com a institució exemplificadora apostant per la sostenibilitat, la millora de la qualitat de l’aire i l’energia verda. Per aquest motiu és necessari que ens sumem a les mobilitzacions convocades com a mostra del compromís municipal davant l’emergència climàtica.

Des de Col·laborem per tant creiem que cal:

  • Promoure sistemes de recollida eficients a nivell municipal, que garanteixin un % de recollida selectiva neta mínim del ordre del 70% i que posin el focus en la recollida de la matèria orgànica de qualitat amb un nivell d’impropis inferior al 3%.
  • Fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica dels edificis municipals i posar a disposició localitzacions per facilitar el desenvolupament de l’energia solar i eòlica.
  • Promoure la mobilitat sostenible, fomentant el transport públic i millorant els carrils bici.
  • Exigir al govern espanyol el compliment de la normativa europea sobre la qualitat de l’aire per les emissions de diòxid de nitrogen (NO2) i els compromisos vigents en el marc de la normativa europea sobre clima i energia 2030 que demana un mínim: (i) del 40% de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en relació als nivells de 1990, (ii) del 27% de millora de l’eficiència energètica, i (iii) 27% de quota d’energies renovables.

Cal accions contundents! No hi ha un PLANETA B!

Més info a: https://www.facebook.com/fridaysforfuturebcn/